sábado, 18 de enero de 2014

La competència digital

Segons alguns autors, la generació digital s'estableix a partir dels nascuts el 1993. Es considera que aquests no han concebut mai el món sense Internet, xarxes socials i tecnologies de la informació en general. És cert, lluny queden aquells anys en els quals no hi havia xarxes socials, havies de teclejar una pagina web al detall per poder-hi entrar, o havies d'estar minuts esperant davant de l'ordinador perquè eren les sis de la tarda i tothom es connectava al mateix temps a la lenta xarxa d'Internet de tarifa plana, de Telefònica, es clar. 

Avui en dia això ja no passa, Internet és ràpid, hi som connectats tot el dia i no sabem viure sense aquesta xarxa invisible que uneix el món de manera positiva i negativa. Però, com totes les coses, Internet no és tot flors i violes. Hi ha una quantitat infinita d'informació, possibilitat de fer el que un vol amb "impunitat" i poc control per part dels usuaris, de governs i lleis. 

Per tots aquests i d'altres motius, és necessari crear una competència digital, és a dir, ensenyar a utilitzar tota aquesta tecnologia de manera adequada. Això no és només saber realitzar cerques avançades a google o analitzar i avaluar la informació, és una cosa molt més profunda. Cal que la gent entengui què és, com funciona i quines conseqüències futures pot tenir Internet i l'ús que en fem en les nostres vides. 

Darrerament hem sentit a parlar d’un terme nou: emprenta digital. Això és tot el rastre que cada persona deixa voluntària o involuntàriament a la xarxa. És un rastre que no podem controlar sempre i del qual en quedarà constància tota la nostra vida. És una cosa tan simple com si per exemple ara, de jove, tens una ideologia nazi i penges coses feixistes a Facebook. D’aquí a deu anys pot ser que siguis un enginyer i que busquis feina, el primer que farà la persona encarregada de la teva entrevista serà buscar el teu rastre digital: 
  • Creus que és positiu que trobi aquest material? 
  • Es farà una imatge correcte de tu? 
  • Perdràs l’oportunitat laboral per aquest motiu?


Pensem tots nosaltres en aquestes conseqüències, és més pensem en si tenim alguna informació a la xarxa la qual d’aquí uns anys ens podria perjudicar en les postres vides.

La competència digital tal com diu Jordi Adell, és l’alfabetització de les persones en el món digital i, per tant, és igual de necessària que saber escriure. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario